Om een goede indicatie te kunnen krijgen van de richtprijs van het ontwerp, moeten er eerst een aantal zaken duidelijk zijn. De belangrijkste zaken zijn de Wijze van aanleveren en het gewenste Formaat. Natuurlijk kan er in overleg nog veel meer bekeken worden.

Verzend- en verpakkingskosten zijn niet in de prijs inbegrepen maar zullen vooraf bekend gesteld worden.

 

1) Wijze van Aanleveren

DIGITAAL

Een digitaal ontwerp kan perfect worden gebruikt voor aanvulling van een profiel, wellicht als figuurtje in een presentatie of zelfs als bureaublad. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de tekening aan te leveren voor het bedrukken van een t-shirt, een mok of zelfs een levensgrote poster. Ter goedkeuring wordt het ontwerp allereerst aangeboden met een zgn watermerk, dat echter bij het uiteindelijke werk verwijderd zal zijn.

 

HARDCOPY

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een hardcopy ontwerp.

 

Dit ontwerp wordt volledig met de hand getekend op kwaliteitspapier, en wordt desgewenst ingekleurd met stift of aquarelpotlood. Het is dus geen afdruk van een digitaal ontwerp.

 

Het ontwerp wordt dan opgestuurd in een speciale envelop of in een koker.

 

 

2) Het gewenste formaat

Formaat

Bij hardcopy wordt over het algemeen gewerkt met de Europese formaten (A5, A4 en A3)

terwijl bij digitale ontwerpen het formaat vooral bepaald wordt door het uiteindelijke medium waarop het ontwerp aangeboden gaat worden. Het is dan belangrijk goed te kijken naar het gewenste detail, en het minimaal gewenste formaat / DPI.

 

Aantal pixels

Als voorbeeld is de meest voorkomende beeldscherminstelling: 1920px X 1080px.

Hiervoor zijn er 3 verschillende standaardformaten, maar elk afwijkend formaat kan besproken worden.

KLEIN: 1200px X 800 px

MIDDEL: 1754px X 1240px

GROOT: 3508px X 2480px

 

Indien er geprint dient te worden is het belangrijk voor het detail te kijken naar het aantal puntjes per Inch Dots Per Inch DPI (1 Inch = 2,54 cm).

 

72/96 DPI is voor gebruik op websites voldoende

300 DPI is vaak minimaal gevraagd voor drukwerk

 

Wederom zijn er 2 standaardformaten; 150 DPI en 300 DPI

 

Mocht je uiteindelijk een ontwerp ergens op willen laten drukken, vraag dan ook even na in welk format het bestand aangeleverd dient te worden.

3) De gewenste weergave van het onderwerp

Voor het ontwerp kan worden aangegeven hoeveel detail er uitgebeeld dient te worden.

Om het niet al te ingewikkeld te maken is er een onderverdeling gemaakt in 4 verschillende onderdelen; Snel & Eenvoudig, Full Body, Een Thema Uitgebeeld en Het Complete Plaatje.

 

Groepsfoto's...

 

Er wordt echter wel uitgegaan van één persoon op een afbeelding, dus als er groepskarikaturen gewenst zijn, komt er per af te beelden persoon een toeslag van €5,- bij.

Natuurlijk dient er ook bekeken te worden of het aantal personen past op het formaat en detail dat gewenst is.

 

Een cartoon

Prijs voor een ontwerp gedrukt op een mok: €15,-

 

Een Thema Uitgebeeld

Voor speciale gelegenheden.

Een tekening waarin een thema wordt uitgebeeld. bv Bruiloft, hobby, verslaving en dergelijke.

 

€30,- for the digital design... no apps or AI is used, all by hand.

Done with Procreate on the iPad Pro

Klein Middel Groot
1200x800 / A5 1754x1240 / A4 3508x2480 / A3
Digital design 300 DPI - €25,- €30,-
Handgetekend met oostindische inkt - €50,- €60,-
Handgetekend aquarel - €60,- €75,-

*alle prijzen zijn inclusief BTW

 

Ik zou wel graag willen benadrukken dat de ontwerpen in principe voor privé-gebruik zijn van de opdrachtgever, en in overleg vermenigvuldigd mogen worden. Ook wijzigingen dienen in overleg te gaan. Het ontwerp blijft intellectueel eigendom van RIESH.

 

Het intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten die zijn vastgelegd in nationale en internationale wetten.

Bij de verlening van een intellectueel eigendomsrecht aan de bedenker of maker van bijvoorbeeld een product, uitvinding, merknaam, muziekstuk of literair werk, krijgt de auteur door de overheid bepaalde rechten toegekend: Alleen degene die over het intellectuele-eigendomsrecht beschikt mag het product produceren, het muziekstuk vastleggen of het boek publiceren en vermenigvuldigen.

 

Het tekeningen- en modellenrecht: het alleenrecht op het voorzien van producten van een bepaalde tekening (afbeelding) en op het vormgeven van producten volgens een bepaald model.

 

Voor recht op een octrooi, merk, kweekresultaat, topografieën van halfgeleiderproducten en een tekening of model is een registratie nodig. Het recht op een handelsnaam, naburige rechten, databank en het auteursrecht ontstaan van rechtswege.

Een aparte registratie is niet nodig maar kan - in verband met de bewijsvoering - wel handig zijn. De laatstgenoemde rechten kunnen vrij informeel (dat wil zeggen; eenvoudig) geregistreerd worden. Een datumstempel van de Belastingsdienst (Afdeling Registratie en Successie) is voldoende.

 

-bron: nl.m.wikipedia.org Intellectueel eigendom